Biowinkel4you heeft een nieuwe naam: Biowinkel-plus. Moeite met bestellen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.
Waarin verschilt biologische verwerking van reguliere verwerking?
Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk. Wat dat in de praktijk betekent, lees je hier.
Biologische verwerking
Verwerkte producten bestaan voor 100% uit biologische ingrediënten. Er is een marge van 5% voor enkele ingrediënten die niet biologisch verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld een bijzondere algensoort die (nog niet) biologisch wordt geteeld.
Ingrediënten op basis van genetische modificatie zijn nooit toegelaten.
Biologisch eten bevat altijd echte ingrediënten, en geen goedkope ‘alternatieve ingrediënten’. Dus op een pizza zit echte kaas (geen nepkaas van palmolie) en in vla echte vanille.
In biologische producten zitten alleen natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen.
Er zijn maar weinig E-nummers toegestaan, en deze zijn altijd van natuurlijke oorsprong.
Er zitten minder conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen in biologische producten.
Nanotechnologie (die kleur, geur, vloeibaarheid of textuur van producten kunnen beïnvloeden) is verboden.
Doorstralen van voedsel is niet toegestaan.
Biologisch producten zijn minder bewerkt.
Mechanische, biologische en fysieke bereidingsmethoden hebben de voorkeur.
Reguliere verwerking
Genetisch gemodificeerde ingrediënten mogen worden gebruikt.
Producten mogen chemische toevoegingen bevatten, zoals kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.
Er zijn honderden E-nummers toegestaan. Deze kunnen zowel natuurlijk zijn, als het resultaat van een complex chemisch proces.
Synthetische emulgatoren en stabilisatoren mogen gebruikt worden (voor het mengen van ingrediënten).
Grondstoffen kunnen sterk bewerkt zijn, zoals pure fructose uit fruit en groenteconcentraten.
Het is toegestaan om de houdbaarheid van producten te verlengen door middel van doorstraling met röntgen- of gammastralen.
Wat levert dit ons op?
Er zitten minder/geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen op biologisch eten.
Biologisch eten bevat nooit ‘alternatieve ingrediënten’. Je krijgt dus de kwaliteit waarvoor je betaalt.
In biologische producten zitten geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.