Waarin verschilt biologische verwerking van reguliere verwerking?

Waarin verschilt biologische verwerking van reguliere verwerking?
Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk. Wat dat in de praktijk betekent, lees je hier.

Biologische verwerking
  • Verwerkte producten bestaan voor 100% uit biologische ingrediënten. Er is een marge van 5% voor enkele ingrediënten die niet biologisch verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld een bijzondere algensoort die (nog niet) biologisch wordt geteeld.
  • Ingrediënten op basis van genetische modificatie zijn nooit toegelaten.
  • Biologisch eten bevat altijd echte ingrediënten, en geen goedkope ‘alternatieve ingrediënten’. Dus op een pizza zit echte kaas (geen nepkaas van palmolie) en in vla echte vanille.
 
  • In biologische producten zitten alleen natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen.
  • Er zijn maar weinig E-nummers toegestaan, en deze zijn altijd van natuurlijke oorsprong.
  • Er zitten minder conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen in biologische producten.
 
  • Nanotechnologie (die kleur, geur, vloeibaarheid of textuur van producten kunnen beïnvloeden) is verboden.
  • Doorstralen van voedsel is niet toegestaan.
  • Biologisch producten zijn minder bewerkt.
  • Mechanische, biologische en fysieke bereidingsmethoden hebben de voorkeur.

Reguliere verwerking
  • Genetisch gemodificeerde ingrediënten mogen worden gebruikt.
  • Producten mogen chemische toevoegingen bevatten, zoals kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.
  • Er zijn honderden E-nummers toegestaan. Deze kunnen zowel natuurlijk zijn, als het resultaat van een complex chemisch proces.
  • Synthetische emulgatoren en stabilisatoren mogen gebruikt worden (voor het mengen van ingrediënten).
 
  • Grondstoffen kunnen sterk bewerkt zijn, zoals pure fructose uit fruit en groenteconcentraten.
  • Het is toegestaan om de houdbaarheid van producten te verlengen door middel van doorstraling met röntgen- of gammastralen.

Wat levert dit ons op?
  • Er zitten minder/geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen op biologisch eten.
  • Biologisch eten bevat nooit ‘alternatieve ingrediënten’. Je krijgt dus de kwaliteit waarvoor je betaalt.
  • In biologische producten zitten geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.
  • Biologische producten zijn minder bewerkt.
  • Biologische voedingsmiddelen zijn GMO-vrij.
    22-01-2025 09:39