De waarde van échte smaken en natuurlijke ingrediënten

De waarde van échte smaken en natuurlijke ingrediënten
We horen regelmatig: ‘Waarom zijn biologische producten meestal duurder dan reguliere?’ Dat komt doordat biologische boeren allerlei extra inspanningen doen. Daarmee zorgen ze voor meer dierenwelzijn, meer biodiversiteit en bescherming van natuur en klimaat.

Bovendien zie je in goedkopere reguliere producten de echte prijs vaak niet terug. Want vervuiling van ons water, verarming van de bodem en CO2-uitstoot hebben óók een prijs. En die betalen we met zijn allen.

Welke extra inspanningen doen biologische boeren dan precies?

Meer ruimte kost meer geld
Ten eerste hebben biologische dieren meer ruimte. En in Nederland zijn de grondprijzen nu eenmaal hoog. In de biologische wet is vastgelegd hoeveel ruimte dieren minimaal moeten hebben.

Scharrelkippen zitten bijvoorbeeld in een stal met negen kippen per vierkante meter. Biologische kippen met maximaal zes per vierkante meter. Plus een verplichte buitenruimte van minstens 4 vierkante meter per kip. De kosten per kip liggen dus hoger. Maar: een paar cent meer voor een eitje, betaalt zich direct terug in dierenwelzijn. Daarnaast krijgen biologische dieren ook biologisch voer. Dat is duurder dan regulier voer.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen
Bij het telen van gewassen gebruikt een biologische boer geen onkruidbestrijdingsmiddelen (herbiciden). Hoe ze hun onkruid dan weghalen? Dan doen ze mechanisch of met de hand. En dit kost natuurlijk erg veel werk.

Afwisseling: gezond, maar arbeidsintensief
Bioboeren doen bovendien aan ‘gewasrotatie’. Dat wil zeggen dat ze niet ieder jaar hetzelfde verbouwen op een stuk grond, maar per jaar afwisselen. Of ze doen aan ‘strokenteelt’. Dan staat er op de akker om de paar meter een ander gewas.

Dit houdt de bodem gezond, en het zorgt voor minder ziektes en plagen. Bovendien is het heel goed voor de biodiversiteit. Maar: het kost ook meer werk dan een ‘monocultuur’, met bijvoorbeeld jaar in jaar uit alleen maar maïs op het land.

Je weet wat je koopt
Veel producten in de supermarkt worden goedkoper gemaakt met alternatieve ingrediënten. Bijvoorbeeld een pizza met nepkaas gemaakt van palmolie. Of truffelolie gemaakt van synthetische geur- en smaakstoffen.

Voor biologische producten geldt: er mogen geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen worden gebruikt. Je krijgt dus altijd de kwaliteit waarvoor je betaalt: echte truffel en echte kaas.

De maatschappelijke prijs
En dan is er nog een heel belangrijke vraag: zijn biologische producten écht duurder? Of rekenen we misschien verkeerd? Want de reguliere landbouw heeft een hoge prijs die we niet in de supermarkt betalen. Zoals de alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit. Verarming van de bodem. Opwarming van de aarde.

Dat zijn allemaal problemen waarvoor de hele maatschappij betaalt. Een duidelijk voorbeeld is de bedreiging van de zoetwatervoorraad. Bij een kwart van circa tweehonderd drinkwaterwinningen in Nederland, zaten er bij onderzoek chemische bestrijdingsmiddelen in het grondwater. Dit moeten de drinkwaterbedrijven reinigen. En dat betalen wij allemaal samen, in de vorm van belastingen.

Een echte en eerlijk prijs
De prijs van een product in de supermarkt, laat dus lang niet altijd zien wat het écht kost. In de biologische sector streven we naar een echte en een eerlijke prijs. Want biologische producten kosten misschien meer, maar ze zijn ook echt waardevoller.

In de eerlijke prijs van biologische producten zit onder andere:
  • Biologische dieren krijgen meer ruimte.
  • Bioboeren gebruiken nooit chemische bestrijdingsmiddelen. Alleen bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong.
  • Mechanisch en met de hand onkruid verwijderen is arbeidsintensiever.
  • Biologische bedrijven hebben meer diversiteit in teelt. Ook dit is arbeidsintensief.
  • Bioboeren gebruiken natuurlijke mest, compost en groenbemesters in plaats van kunstmest.
  • Biologische dieren eten zelf ook biologisch verbouwd voer.
  • In verwerkte producten zitten enkel natuurlijke smaakstoffen.
  • De hele productieketen van boer tot consument wordt gecontroleerd door een onafhankelijke inspectiedienst, Skal Biocontrole. Dat brengt extra kosten met zich mee.
    05-03-2025 08:42