Biowinkel4you heeft een nieuwe naam: Biowinkel-plus. Moeite met bestellen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.
De Traay – Van bij tot bord
Voordat honing in de winkel staat, is er al een uitgebreid proces aan vooraf gegaan. Heb je je wel eens afgevraagd waar honing op wordt gecontroleerd? En aan welke kwaliteitseisen honing moet voldoen?
Bij Biowinkel+ verkopen we zowel biologische, biologische Fairtrade als Demeter honing van de Traay. Het verhaal van de Traay begint in 1977 aan de Traayweg in Leersum. Met passie voor bijen, de natuur en de ambitie om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een breed assortiment biologische kwaliteitshoning. De missie van de Traay is dan ook om dicht bij de natuur te blijven en pure honing bieden: zonder onnodige bewerkingen voor iets wat de natuur al lekker en gezond biedt! Er wordt dan ook samengewerkt met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat zeker is dat de honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten.
Certificaten van de Traay
De Traay is SKAL, EKO, DEMETER en Fairtrade gecertificeerd. Daarnaast is ze ook BRC 9 (British Retail Control) en IFS 8 gecertificeerd, een garantiesysteem waarmee onder andere de voedselveiligheid gegarandeerd wordt. Dat betekent dat zij werken volgens strikte normen en eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne en milieu. Om het BRC-certificaat te behouden wordt het bedrijf jaarlijks uitvoerig getest. Zo kan de Traay u garanderen dat zij uw producten kwalitatief hoogstaand produceren en verpakken. De combinatie van passie en kwaliteitszorg maken dat honing van de Traay heerlijk is!
Herkomst van de honing
Bij de Traay wordt er naar gestreefd om zo veel mogelijk honing van biologische kwaliteit te leveren. Om belasting van het milieu te minimaliseren koopt de Traay bij voorkeur van Europese imkerijen. Toch ontkomen zij er niet altijd aan om sommige honing van ver te halen, omdat daar nog grote ongerepte natuurgebieden zijn. Duurzaamheid is erg belangrijk voor de Traay; het betekent dat zij een organisatie is die respect heeft voor mens, dier en planeet. Vanuit deze overtuiging wordt aan langdurige relaties met leveranciers en medewerkers gewerkt.
Kwaliteit
Voordat de Traay de honing van de imkers koopt, ontvangt zij een proefmonster. Verschillende kwaliteitsaspecten worden hierbij behandeld, zoals:
De verhouding van fructose en glucose
Vloeibare honing bevat veel fructose (bijvoorbeeld acacia honing), crème honing bevat veel glucose (bijvoorbeeld koolzaad honing). De Traay controleert of de verhouding fructose en glucose overeenkomt met de kwaliteit die ze gekocht hebben.
Pollenanalyse
Een onafhankelijk laboratorium controleert of er voldoende pollen in de honing aanwezig zijn, zodat de soort honing benoemd mag worden (bijvoorbeeld, Linde honing).
Aanwezigheid van pesticiden en antibiotica
De imkers die de honing aan de Traay leveren mogen geen pesticiden en antibiotica gebruiken, de Traay controleert de honing op aanwezigheid pesticiden en antibiotica en andere residuen.
De honing wordt op onder andere kleur, geur, smaak, vochtgehalte, diastase (verhitting), HMF (versheid van de honing), vervalsingen en microbiologisch getest. Als de monsters worden goedgekeurd, wordt de honing daadwerkelijk gekocht.
Bij binnenkomst van de ruwe honing wordt er een nieuwe steekproef uitgevoerd, waarbij ongeveer de helft van een honingpartij wordt gecontroleerd. Hierbij wordt ook de temperatuur gecontroleerd. De honing wordt namelijk koud verwerkt en mag (zowel bij binnenkomst als tijdens het afvullen) niet boven bijenkasttemperatuur zijn, de Traay willen namelijk verse honing leveren.
Verwerking
Na de goedkeuring van de kwaliteit, kan de honing in bewerking worden genomen. Hierbij worden de drums met honing achtereenvolgens geleegd, waarbij de honing door een filtersysteem gaat en “productvreemde” materialen (zoals bijen) eruit worden gefilterd. Hierbij blijven pollen en belangrijke voedingstoffen behouden. Hierna ontstaat een halffabricaat, ook deze wordt wederom getest op onder andere geur, kleur en smaak. Daarnaast wordt er een kristalcontrole uitgevoerd: kristallen mogen enkel bij crème honing aanwezig zijn, dit is namelijk een fijn gekristalliseerde honing.
Als alles goedgekeurd is, gaat de honing naar de vulafdeling, waar de honing in de pot beland. Het eindproduct krijgt nog een kritische controle en vervolgens mag de honing naar de winkel. Aan de honing van de Traay wordt dus niets toegevoegd. De imkers waar mee samengewerkt wordt, voldoen aan hoge standaarden en worden regelmatig beoordeeld ten aanzien van kwaliteit en werkmethoden. Geniet dus van de 100% natuurlijke honing van de Traay.
Klik hier om jouw biologische, biologische Fairtrade of Demeter honing van de Traay te bestellen. Jammie!